Baltas vynas
Baltas vynas – tai ne tik gaivus ir lengvas gėrimas, bet ir elegancijos bei išskirtinio skonio simbolis. Ispaniški ir prancūziški vynai yra ypač vertinami dėl savo kokybės ir autentiškų skonio savybių. Tarp žymiausių vynų gamintojų išsiskiria Bodegas Alvia, CHÂTEAU ROMBEAU, Domaine de Poulvarel ir Schreibeis, kurių vynai sužavi net išrankiausius gurmanus.
CHÂTEAU ROMBEAU
Saldus vynas Domaine Rombeau Muscat d’Alexandrie 2021
€22,90
Bodegas Alvia
Baltas vynas Bodegas Alvia Mileto White DOC 2018 750ml
€14,80
CHÂTEAU ROMBEAU
Baltas vynas Domaine Rombeau du Roussillon Blanc AOP 2020
€16,00
CHÂTEAU ROMBEAU
Domaine Rombeau Cotes Catalanes IGP 2020
€18,90
Domaine de Poulvarel
Baltas vynas Domaine de Poulvarel Les Domaine White AOP 2021 750ml
€15,00
Baltas vynas – gaivus pasirinkimas kiekvienai progai
Baltas vynas - tai gėrimas, kuriame susilieja elegancija, šviežumas ir subtilumas. Nuo lengvų, vaisiškų iki kompleksiškų, brandintų - baltasis vynas pasižymi neįtikėtina įvairove, leidžiančia kiekvienam atrasti sau tinkamą skonį. Tai vienas universaliausių vynų, puikiai tinkantis tiek šventėms, tiek kasdieniam mėgavimuisi. Skirtingai nuo raudonojo, baltas vynas dažniausiai gaminamas iš šviesių vynuogių, tačiau neretai tam pasitelkiamos ir tamsesnės veislės, pašalinant jų odeles fermentacijos metu. Dėl šios priežasties baltasis vynas išlaiko šviesų atspalvį, gaivų charakterį ir dažnai - ryškesnį rūgštingumą. Tai suteikia jam ypatingo lengvumo ir gyvumo, todėl baltas vynas yra mėgstamas tiek šiltuoju metų laiku, tiek kaip kontrastas sodresniems patiekalams. Baltieji vynai gali būti itin įvairūs - nuo sausų ir traškių iki pusiau saldžių ar net saldžių desertinių. Sausi vynai dažniausiai pasižymi citrusinių vaisių, obuolių, kriaušių ar gėlių natomis. Brandinti statinėse vynai gali išsiskirti sviestiškais, riešutiniais, vanilės ar net skrudintos duonos akcentais. Visa tai priklauso nuo vynuogių rūšies, regiono klimato ir vyno gamybos proceso. Baltas vynas dažnai siejamas su gastronomija - jis idealiai dera su žuvies patiekalais, jūros gėrybėmis, paukštiena, daržovėmis ir šviežiais sūriais. Tačiau tai nereiškia, kad baltas vynas netinka mėgautis vienas - jo gaivumas ir aromatų įvairovė leidžia patirti malonumą be papildomų skonių. Baltas vynas taip pat pasižymi tam tikromis sveikatinimo savybėmis. Nors jo antioksidantų kiekis mažesnis nei raudonajame, jis vis tiek gali padėti palaikyti gerą savijautą, jei vartojamas saikingai. Jame esantys mineralai ir natūralios rūgštys gali turėti lengvą tonizuojantį poveikį. Vyno gamybos tradicijos siekia tūkstantmečius, ir baltasis vynas visuomet užėmė svarbią vietą įvairių tautų kultūroje. Nuo Viduržemio jūros pakrančių iki šiaurinių regionų – kiekvienas vynuogynas turi ką pasiūlyti. Dėl to šiandien galima rinktis iš tūkstančių skirtingų skonių - kiekvienas butelis slepia istoriją, klimatą, žemę ir meistrystę. Rinkdamiesi baltąjį vyną, renkatės ne tik gėrimą, bet ir gyvenimo stilių - lengvą, išskirtinį, subalansuotą. Tai puikus pasirinkimas tiems, kurie vertina kokybę, švarų skonį ir aromatų harmoniją. Nesvarbu, ar tai būtų vakaras su draugais, šeimos pietūs ar akimirka sau - baltasis vynas visada ras vietą ant jūsų stalo.
D.U.K.
Kuo skiriasi ispaniškas baltasis vynas ir prancūziškas baltas vynas?
Ispaniškas baltasis vynas dažniausiai yra vaisiškesnis, su ryškesniu rūgštingumu ir šviežiomis citrusinėmis natomis. Prancūziškas baltas vynas gali būti elegantiškesnis, kompleksiškesnis, su subtiliomis gėlių ir minerališkomis natomis.
Kokioje temperatūroje geriausia patiekti baltąjį vyną?
Baltasis vynas geriausiai atsiskleidžia atšaldytas iki 8–12°C temperatūros. Per šaltas vynas gali prarasti savo aromatus, o per šiltas – tapti sunkesnis ir ne toks gaivus.
Kaip laikyti baltąjį vyną?
Baltąjį vyną reikėtų laikyti tamsioje, vėsioje vietoje, kur temperatūra neviršija 12–14°C. Buteliai su natūraliais kamščiais turėtų būti laikomi horizontalioje padėtyje.
Kiek laiko galima laikyti atidarytą baltąjį vyną?
Atidarytas baltasis vynas šaldytuve gali išlikti šviežias2–4 dienas, jei jis tinkamai uždengtas kamščiu ar vyno užsklandėle.
Koks yra pagrindinis baltojo vyno skonio profilis?
Baltasis vynas gali būti labai įvairus – nuo lengvų ir vaisinių su obuolių, citrusų natomis iki sodrių, kompleksiškų su vanilės, medaus ar riešutų prieskoniais, priklausomai nuo vynuogių rūšies ir brandinimo metodo.