
Kaip tinkamai laikyti vyną: išsaugokite vyno skonį ir aromatą
Tobulos vietos vynui paieška
Kokia yra ideali vyno laikymo vieta?
Taigi, turite vyno ir šį vakarą neplanuojate išsukti kamščio. Kur turėtumėte jį laikyti? Svarbiausia rasti tinkamą vietą. Geriausia vieta būtų vėsi, tamsi ir apsaugota nuo didelių temperatūros svyravimų. Pagalvokite: nenorėtumėte palikti mėgstamo butelio kepti saulėje ar šalti garaže. Rūsys dažnai būna geras pasirinkimas, jei jame nėra per daug drėgna. Taip pat gali tikti laisva spinta, jei ji nėra šalia šildytuvo ar ko nors, kas labai įkaista. Tikslas - rasti vietą, kurioje temperatūra išliktų gana pastovi.
Venkite vietų su dideliais temperatūros svyravimais
Temperatūros svyravimai yra didžiausias vyno priešas. Kai temperatūra labai pakyla ir nukrinta, tai gali pakenkti vyno skoniui ir jis gali pasenti greičiau, nei norėtumėte. Virtuvės, skalbyklos ir katilinės paprastai yra netinkamos vietos, nes jose paprastai būna karšta. Norite vietos, kurioje temperatūra būtų stabili, kad vynas galėtų atvėsti (tiesiogine to žodžio prasme) ir maloniai pagyventi. Laikui bėgant gali pasikeisti net keli laipsniai, todėl stenkitės rasti vietą, kurioje būtų nuolat vėsu.
Laikykite vyną atokiau nuo saulės spindulių
Saulės šviesa - vynui tai ne į naudą. Saulės spinduliai gali įkaitinti vyną ir pakenkti jo skoniui. Be to, šviesa gali sukelti chemines reakcijas vyne, dėl kurių jo skonis gali būti nekoks. Todėl vyno buteliai dažnai būna tamsios spalvos - kad apsaugotų vyną nuo šviesos. Taigi laikykite vyną atokiau nuo langų ir ryškios šviesos. Tamsus kampas vėsiame kambaryje kur kas geriau nei saulėta palangė.
Temperatūra svarbi vyno laikymui
Ideali vyno laikymo temperatūra
Karštis yra didžiausias vyno priešas. Jei bus per karšta - daugiau nei 21 °C - vynas pasens daug greičiau, nei turėtų. O jei bus labai karšta, vynas gali „išvirti“, o tai sugadins jo aromatą ir skonį. Geriausia, kad vynas būtų 7-18 °C temperatūros. Daugelis žmonių sako, kad 12°C yra ideali temperatūra. Tačiau per daug nesirūpinkite, jei laikote porą laipsnių šilčiau, ypač jei vyną planuojate išgerti per kelerius metus.
Venkite ilgai laikyti įprastame šaldytuve
Laikyti vyną įprastame virtuvės šaldytuve galima trumpą laiką, pavyzdžiui, mėnesį ar du. Tačiau tai nėra gera idėja ilgesniam laikymui. Kad maistas būtų saugus, šaldytuvuose paprastai nustatoma žemesnė nei 7 °C temperatūra, o vynui tai per šalta. Be to, šaldytuve sausa, o tai gali išsausinti kamštį, įleisti oro ir sugadinti vyną. Be to, neleiskite vynui užšalti! Jei skystis virsta ledu, jis gali išstumti kamštį.
Ar man reikia vyno šaldytuvo?
Taigi, kada turėtumėte pagalvoti apie vyno šaldytuvą? Na, kiek kasmet išleidžiate vynui? Jei padorus vyno šaldytuvas kainuoja mažiau nei ketvirtadalį sumos, kurią išleidžiate vynui, tikriausiai verta apie jį pagalvoti. Pagalvokite apie tai, kaip apie savo investicijų apsaugą. O štai vyno kolekcininkų patarimas: kad ir kokio dydžio šaldytuvo jums reikia, padvigubinkite jį. Pradėjus laikyti vyną, sunku sustoti!
Drėgmės lygis ir vynas
Atkreipkite dėmesį į drėgmę
Laikant vyną reikia nepamiršti drėgmės. Tai ne tik temperatūra; oro drėgmė taip pat gali turėti įtakos jūsų vynui. Sena išmintis byloja, kad ideali drėgmė yra apie 70 %. Manoma, kad jei oras bus per sausas, kamščiai gali išdžiūti, į butelį pateks oro ir sugadins vyną.
Kas atsitinka, jei per sausa?
Jei oras per sausas, ypač per ilgą laiką, kamščiai gali susitraukti. Taip atsitikus, į butelį gali patekti oro, o to niekas nenori. Tačiau, tiesą sakant, jei nesate itin sausoje vietoje, dėl to tikriausiai nereikėtų pergyventi. Daugumoje namų drėgmės pakanka, kad viskas būtų gerai, ypač jei vyną planuojate išgerti per kelerius metus.
Kaip valdyti drėgmę
Jei nerimaujate dėl drėgmės, yra paprastų sprendimų. Jei per sausa, gali padėti paprasčiausias indas su vandeniu sandėliavimo vietoje. Kita vertus, jei per drėgna, gali atsirasti pelėsis. Pelėsis nepakenks pačiam vynui, jei butelis sandarus, tačiau gali sugadinti etiketes. Tai gali išspręsti oro sausintuvas. Drėgmės kontrolė - tai dar viena dalis, padedanti užtikrinti, kad vynas išliktų geras, kol galėsite juo mėgautis.
Tinkama vyno butelių padėtis
Į šoną pastatyti buteliai padeda išvengti kamščių problemų
Gerai, kad vyno butelius reikia laikyti ant šono. Pagal seną požiūrį, laikant butelį horizontaliai, vynas liečiasi su kamščiu ir manoma, kad tai neleidžia kamščiui išdžiūti. Jei neplanuojate butelio brandinti dešimtmetį, tai tikriausiai nėra labai svarbu. Buteliai su užsukamais dangteliais? Tikrai nesvarbu. Bet, horizontalioje vietoje laikant butelius užima mažiau vietos ir tai tikrai niekam nepakenks.
Atidaryti vyno buteliai turėtų stovėti
Kai išsukate kamštį, prasideda visai kitas žaidimas. Dabar norite, kad butelis stovėtų vertikaliai. Kodėl? Todėl, kad stengiatės sumažinti vyno paviršiaus plotą, kurį veikia oras. Kuo mažiau oro, tuo lėtesnis oksidacijos procesas ir tuo ilgiau vynas išlieka šviežias. Tai paprastas triukas, bet jis gali padėti jums mėgautis vynu dar vieną ar dvi dienas.
Kodėl svarbi butelio padėtis
Taigi, apibendrinant: neatidaryti buteliai, ypač su kamščiais, dažnai laikomi ant šono, kad kamštis išliktų drėgnas. Atidaryti buteliai turėtų stovėti, kad sulėtėtų oksidacija. Tai nėra raketų mokslas, bet tai viena iš tų mažų detalių, kurios gali turėti įtakos vyno skoniui.

Vyno apsauga nuo vibracijos
Lengva nepastebėti, tačiau vibracija ilgainiui gali pakenkti jūsų vynui. Dėl to nereikėtų per daug pergyventi, tačiau verta į tai atsižvelgti, kai sprendžiate, kur laikyti savo butelius.
Stebėkite, ar nėra didesnių vibracijų
Pagalvokite apie tai: tikriausiai nenorite laikyti vyno šalia skalbimo mašinos ar garso sistemos. Reikia saugotis didelių vibracijų, tokių, kurias galima pajusti. Subtilios vibracijos, kurias sukelia kasdieniai prietaisai? Tai nėra labai svarbu.
Kaip vibracija veikia vyną
Egzistuoja teorija, kad vibracija gali pagreitinti chemines reakcijas vyne, todėl vynas gali pasenti greičiau, nei norėtumėte. Be to, senesniuose vynuose, kuriuose yra nuosėdų, vibracija gali jas išmaišyti ir neleisti nusėsti. Dėl to vynas gali tapti šiek tiek grūdėtas, o tai nėra idealu. Tačiau, tiesą sakant, jei negyvenate virš metro linijos arba nuolat grojate muziką, tai tikriausiai nėra didelė problema.
Kur laikyti vyną, kad sumažėtų vibracija
Iš esmės, tiesiog stenkitės rasti vietą, kurioje būtų palyginti ramu. Geras pasirinkimas - spinta toliau nuo pagrindinių prietaisų. Jei tikrai rimtai apie tai galvojate, galite net pasidomėti vibraciją slopinančiais kilimėliais ar lentynomis. Tačiau daugumai iš mūsų pakanka tiesiog atkreipti dėmesį į vietą.
Vyno senėjimo supratimas
Kokius vynus galite laikyti ilgiau?
Ne visi vynai yra vienodi, kai kalbama apie senėjimą. Tas pigus raudonojo vyno butelis iš prekybos centro? Tikriausiai geriausia jį išgerti per metus ar dvejus. Dauguma vynų pagaminti taip, kad jais būtų galima mėgautis palyginti greitai po įsigijimo. Tačiau kai kurie vynai, dažnai vadinami „sandėliavimo vynais“ arba prancūziškai „Vin de Garde“, yra specialiai gaminami tam, kad gražiai pagyventų. Šie vynai vystosi butelyje, o kartais jų skonis būna ne toks puikus net ir jaunystėje. Jiems reikia laiko kvėpuoti pro kamštį ir išryškinti savo skonį. Paprastai raudonieji vynai dėl savo taninų yra tinkamesni ilgalaikiam laikymui nei baltieji vynai. Rožiniai ir putojantys vynai? Paprastai, norėdami patirti geriausią įspūdį, juos išgerkite per metus ar dvejus.
Kaip ilgai galima laikyti atidarytą butelį?
Taigi, atidarėte vyno butelį, bet nebaigėte jo gerti. Kiek laiko jis išsilaikys? Atidarytas raudonas vynas paprastai išsilaiko šiek tiek ilgiau nei baltasis, gal 3-5 dienas, jei jį vėl užkimšite kamščiu ir laikysite šaldytuve. Baltas vynas gali išsilaikyti tik 2-3 dienas. Putojantis vynas? Šis putojantis gėrimas greitai išnyksta, todėl gali išsilaikyti ne ilgiau kaip dieną ar dvi dienas. Yra įtaisų, kuriuos galite įsigyti, pavyzdžiui, vyno kamštelių, kurie sukuria vakuuminį sandarumą ir gali prailginti atidaryto vyno galiojimo laiką savaitei ar dviem.
Požymiai, kad jūsų vynas sugedo
Kaip sužinoti, ar jūsų vynas sugedo? Pirmiausia jį pauostikite. Jei jis kvepia actu arba šlapiu kartonu, tai blogas ženklas. Spalva taip pat gali būti rodiklis. Jei raudonasis vynas atrodo rusvas, gali būti, kad jis jau nebeturi geriausios kokybės. Ir, žinoma, paragaukite. Jei jo skonis rūgštus arba apskritai „ne toks“, tikriausiai laikas jį išpilti lauk. Visada nemalonu švaistyti vyną, bet kartais tiesiog reikia susitaikyti su tuo, kad jis sugedo.
Investicijos į vyno laikymo sprendimus
Ko ieškoti vyno šaldytuve?
Taigi, galvojate rimtai susirūpinti vyno saugojimu? Vyno šaldytuvas iš esmės yra tik įrenginys, kuris palaiko pastovią temperatūrą. Kai kurie jų yra paprasti, tinkami laikyti vyną patiekimo temperatūroje, o ne ilgalaikiam brandinimui. Tačiau tikras vyno rūsys yra sukurtas taip, kad ilgus metus palaikytų puikias sąlygas.

Vyno šaldytuvų ir rūsių pasirinkimas
Tad kaip yra su vyno šaldytvais ir pilnaverčiais rūsiais? Vyno šaldytuvas yra atskiras įrenginys, kuriame palaikoma pastovi temperatūra. Rūsys labiau susijęs su visos aplinkos kūrimu. Jei vyną laikote tik kelis mėnesius, tikriausiai užteks ir šaldytuvo. Tačiau jei planuojate vyną brandinti daugelį metų, galbūt norėsite galvoti plačiau.
Biudžetui palankios vyno laikymo galimybės
Norint tinkamai laikyti vyną, nebūtina išleisti didžiulių sumų. Pradėkite nuo pagrindinių dalykų: vėsios, tamsios vietos, apsaugotos nuo saulės šviesos ir temperatūros svyravimų. Tinka laisva spinta ar net po laiptais. Vėliau visada galėsite patobulinti sąlygas, jei labiau ja domėsitės.
Apibendrinimas
Vyno laikymas ne raktų mokslas. Tiesiog laikykite jį vėsiai, tamsiai ir stabiliai, ir būsite teisingame kelyje. Atminkite, kad svarbiausia apsaugoti butelius nuo karščio, šviesos ir bjaurių kamščių džiūvimo sąlygų. Jei rimtai rūpinatės savo vyno kolekcija, galbūt pagalvokite apie vyno šaldytuvo įsigijimą. Bet, tiesą sakant, tiesiog suraskite gražią vietą namuose, atitinkančią pagrindinius reikalavimus, ir viskas bus gerai.